2016. január 8., péntek

iskolai menza

                                                   figyelem!
csak erős idegzetű nézőink figyelmébe ajánljuk!      iskolai menza  





A privigyei (Prievidza) Vavrinec Benedikt Nedožerský Gimnázium diákjainak egy része már jó ideje panaszkodik az iskolai menzán kínált étel rossz minősége miatt.
Szarul főznek az iskolai menzán, törvénymódosítást követelnek a diákok
A helyzetet egyesek úgy próbálták orvosolni, hogy a környező éttermekből rendeltek maguknak ebédet, egészen addig, amíg az igazgató ezt - higiéniai normákra hivatkozva - meg nem tiltotta.
"Ha a többi menzával hasonlítjuk össze, valóban nem jó a konyhánkon készített étel minősége. Sokkal jobbat lehet enni más helyeken, ugyanannyi pénzért, amennyit az iskolai menzán fizetnénk. Ezért próbáltuk meg a kajarendeléssel megoldani a dolgot" - közölte a TASR hírügynökséggel Lenka, a gimi diákja.
"Két hete rendelünk, és közben senki nem hívta fel a figyelmünket arra, hogy eseleg olyat teszünk, ami rossz. Még most sem vagyunk erről meggyőződve, hiszen az ebédrendelést nem tiltja az iskola rendszabályzata" - tette hozzá a lány.
 
Az lehet a gond, hogy már nincs vega főétel?
Az iskolai menzát üzemeltető Trikostav Kft. szerint a gond valójában az, hogy a korábbi négyféle - köztük egy vegetariánus - főétel helyett már csak kétféle főételt készítenek, mindezt a trencséni körzeti hivatal oktatásügyi főosztálya írta elő számukra.
"Most meg lázadás van. 10-15 százalékkal csökkent a menzán étkező diákok száma. Azokról van szó, akik azelőtt a hús nélküli ebédet fogyasztották, ők már nem járnak a menzára. Világos, hogy valami megoldást keresnek, ezért arra jutottak, hogy éttermekből fognak rendelni. 50-60 ebédről van szó, és véleményem szerint emiatt fertőzésveszély áll fenn az iskolában" - véli a Trikostav ügyvezetője, Janka Košecká.
Csirkecomb a padban, elfogyasztásra váró leves
 
Az iskola igazgatója a Közegészségügyi Hivatallal való egyeztetést követően betiltotta a kajarendelést.
"Egyáltalán nem vagyok hulladék- és higiéniaügyi szakember, de szerintem nincs rendben, hogy két tanítási órán keresztül vár elfogyasztásra a bedobozolt leves, hogy csirkecomb lóg ki a padból, vagy hogy ilyesféle hulladék képződik az osztályokban. Ezért a Közegészségügyi Hivataltól kértem tanácsot, melynek igazgatónője megerősítette, hogy az ebédrendelés nincs összhangban a higiéniai normákkal, és ha valami probléma történik, én leszek a felelős. Nálunk nincs freestyle, érvényesek a törvények, és kötelességem betartani őket" - magyarázta döntésének hátterét Eleonóra Porubcová iskolaigazgató.
Ettől még nem lesz jobb kaja
 
Az iskolai menza ellen tiltakozó diákok tiszteletben tartják az igazgató döntését, nem fognak többé kaját rendelni. Viszont a társai nevében is nyilatkozó Lenka azt mondja, ettől a menza még ugyanolyan pocsék marad. "Akkor eszek majd a suliban, ha megfelelő minőségű lesz az étel. Ha ez nem következik be, akkor máshol eszünk majd, elképzelhető, hogy csak tanítás után fogunk ebédelni" - jelentette ki a gimnazista.
A Trikostav és a gimi vezetése mindenképpen tárgyalni szeretne a diákokkal a menzán kínált étel minőségéről. A cég ráadásul hajlandó volna visszatérni a négy főételes verzióhoz is, ehhez azonban meg kell változtatni a törvényi előírásokat, vagy kivételt kell kérniük.
Az iskolában mindenesetre petíció indult a szabályozás megváltoztatásáért, az igazgatónő pedig ennek érdekében találkozót kér az oktatásügyi minisztertől.
A privigyei gimiben 980 diák tanul, közülük 500-an étkeznek az iskolai menzán.


 Harcoljunk a menzai kaja ellen!

Nálatok milyen a menzai kaja?Küldjétek el kommentbe!

És ozd meg kritikádat bátran, hogy legyen íze a menzai  ételeknek.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése