2016. január 6., szerda

könyvtári élet

                                                                        könyvtári élet


                                    10.legszebb könyvtár


 10.
 


Svájc, Saint Gall apátság: a könyvtárat Szent Ottomár, az apátság alapítója hozta létre. Itt őrzik Svájc legrégibb könyveit, köztük 2100 kéziratot a 8-15. század közötti időkből.


 9.
 

Ausztria, Nemzeti Könyvtár: A Habsburgok által alapított nemzeti könyvtárban 7,4 millió könyvet őriznek.

 8.
 

A dublini Trinity Collega az ország legrégibb felsőoktatási intézménye. 1592-ben alapították, könyvtára az egyik legfontosabb ilyen intézmény Írországban. A "long room" (hosszú szoba) építészi mestermunka.

 7.
 

A British Museum könyvtára 150 millió különböző iratot és könyvet őriz. Legféltetebb kincseit időszakos kiállítások során szokták bemutatni a múzeum látogatóinak.

 6.
 

Svéd Parlamenti Könyvtár: a Riskdag könyvtára elsősorban az országgyűlés igényeit szolgálja ki, mégis nyitva áll minden külsős látogató előtt is. A hivatalos iratokba mindenki számára szabad a betekintés.

 5.



Kongresszusi Könyvtár, USA: Washington DC híres könyvtárát John Adams elnök alapította 1880-ban. Itt ma 138 millió különböző dokumentumot őriznek.

 4.


 Sainte-Geneviéve könyvtár, Párizs: a Pantheon mellett található könyvtárat a 12. században alapították. Ma a Sorbonne könyvtáraként működik.

3.
 Képtalálat a következőre: „Thomas Fisher-könyvtár, Toronto”

Thomas Fisher-könyvtár, Toronto: modern épület, mégis lenyűgöző. A torontoi egyetemhez tartozó könyvtárban olyan ritkaságokat is őriznek, mind az 1493-ban kiadott Nürnbergi Kórnika egyik eredeti példánya.

 2.
 

Palafoxonia-könyvtár, Mexikó: az amerikai kontinens első könyvtáraként számontartott gyűjteményt 1646-ban alapították 5000 könyvvel. A könyvtár Pueblában található, jelenleg 41 000 könyvet őriznek itt. Világörökségi védelem alatt áll.

1.


 Főszékesegyházi Könyvtár, Kalocsa: a könyvtárat a 16. században alapították, napjainkban 130 000 könyvet és több mint 800 kéziratot őriznek itt.


                                                  SÁRVÁRI KÖNYVTÁR 
                             TÖRTÉNETE



A sárvári városi könyvtár 1952-ben, a volt Korona Szálló épületében, nagyrészt fűtetlen, szegényes berendezésű helyiségekben, kétszobányi területen kezdte meg működését.
A mostoha körülmények, a pénzeszközök hiánya ellenére a könyvtár fejlődése lassan megindult.
A korábbi népkönyvtár 1200 kötetére alapuló, hézagos és jórészt propagandisztikus célokat szolgáló állományt már az első években folyóiratokkal, napilapokkal sikerült bővíteni, később pedig antikvár vásárlásokkal is gazdagodott a gyűjtemény. A megye városai közül valószínűleg egyedülállóan, már 1954-ben elkezdték gyűjteni a helyismereti jellegű irodalmat. Ugyanebben az évben lerakták a diafilmtár és a zenei gyűjtemény alapjait. A községek letéti ellátásának szervezése már a megalakulástól fogva szintén elkezdődött.
1956-ban két új helyiséget kapott a könyvtár, ami lehetővé tette a felnőtt- és a gyerekrészleg különválását. Ezt követően már csak 1971-ben történtek bővítési, felújítási munkák.
A könyvtár 1972-ben felvette a XVI. században élt tudós bibliafordító, Sylvester János nevét.
A forgalom emelkedése, az állomány további bővülése erre az időre már igen szűkössé tette az amúgy sem tágas helyiségeket. Így óriási jelentőségű volt az intézmény életében az 1978-as év, amikorra befejeződtek a Nádasdy-vár felújítási munkálatai, és a könyvtár beköltözhetett e patinás falak közé. Helyiségei a vár két szárnyán, több mint 1400 m2-en kerültek kialakításra. Az esztétikus környezetben, a tágas felnőtt- és a gyerekkönyvtár mellett, külön impozáns termet kapott az addig szerényen meghúzódó zenei részleg is. Az olvasókat kiszolgáló tereken kívül ruhatár, folyóirat-olvasó, önálló raktár, kutatószoba, irodák, szociális helyiségek is kialakításra kerültek.
A költözködésre 1978. augusztusában került sor.
A megváltozott körülmények a hagyományos szolgáltatások mellett különböző rendezvények lebonyolítását is lehetővé tették.
A felnőtt részlegAz 1986-os évtől kezdődően a könyvtár kiadói tevékenységet is folytatott. A gyűjteményre alapozott bibliográfiák mellett helyi vonatkozású szerzők művei láttak napvilágot. A 1990-es évek közepén az Uraiújfaluban született, Montreálban élő Joós Ernő filozófiaprofesszor műveinek kiadási jogát a könyvtárra hagyományozta, így az ezt követő 15 évben rendszeresen jelentek meg filozófia tárgyú művei a könyvtár gondozásában.





 
 
A kezdeti lépéseket a számítógépesítés területén az intézmény az 1980-as években tette meg, de csak a kilencvenes évek közepétől állt rendelkezésre olyan technikai-szellemi háttér, amely lehetővé tette a dokumentumok gépi feldolgozását. Az összes könyvtári munkafolyamat 2003-tól került számítógépre, beleértve a kölcsönzést is.
Internet-szolgáltatás 1998 óta áll a használók rendelkezésére.
A műemléki környezetA könyvtárhoz egykoron tartozó hat fiókkönyvtár közül (Hegyközség, Kertváros, Rábasömjén, Lánkapuszta, Alkotmány úti iskola, Kórház) mára csak a rábasömjéni működik.
Jelenleg az intézmény - a letéti–mozgókönyvtári ellátás keretében - 32 környékbeli község könyvtári ellátását végzi.
Napjainkra a könyvtár több mint 70 ezer kötet könyvvel, folyóiratokkal, audiovizuális és egyéb dokumentumokkal, többfajta szolgáltatással várja olvasóit, emellett számos közösségi rendezvénynek, kiállításnak, előadásnak is rendszeresen otthont ad.
Az intézmény 2007-ig önállóan működött, majd 2008. január 1-jétől a művelődési központtal összevonva Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár néven folytatja tevékenységét.



                                                         KÖNYVTÁRAK 
                             TÖRTÉNELME


Az agyagtáblákat az ókori könyvtárakban falfülkékben, ládákban, edényekben, kosarakban tárolták. Híres példája Ninivében Asszurbanipal király könyvtára. A táblákon tulajdonbélyegző, „ex libris” jelezte, kinek a tulajdonai.

Az alexandriai Muszeion Könyvtár

Ptolemaios uralkodók alapították Kr. e. a 3. században. A kor teljes irodalmát gyűjtötte. A könyvtárnak volt már katalógusa. 5-6000 papirusztekercset őriztek a becslések szerint. A könyvtár később tűzvész áldozata lett.
A görög, római könyvtárak gyűjteménye már százezres nagyságrendű volt.
A 4. században
megjelentek az első kódexek is.
A középkorban visszaesés mutatkozott. Kolostorokban, később a híres egyetemek könyvtáraiban egy szűk réteg juthatott a műveltség hordozóihoz. A kódexforma általánossá vált. Megjelentek azelső természettudományos kiadványok is. A reneszánsz idején nagyhírű gyűjtemények jöttek létre, (Mediciek), a polgárság egyre inkább igényli az ezekhez való hozzájutást. A reformációelterjedésével megerősödnek a városi és iskolai könyvtárak.
A 18-19. századra egyre több  nyilvános könyvtár alakul. Új könyvtártípusok jönnek létre: nemzeti, tudományos, szak-, iskolai és közművelődési könyvtárak.
A mai könyvtárak áttérnek a számítógépes információs rendszerek használatára. Interneten keresztül kapcsolatba kerülhetünk a világ bármely részének könyvtáraival.

Magyarországi könyvtárak

Szent István idejében jönnek létre az első egyházi gyűjtemények. Könyves Kálmán királyunknak is csak néhány tucat kötete volt. A XV. században a reneszánsz főpapi könyvtárak (Janus Pannonius) jelentették a humanista kultúra meghonosítását. Mátyás király híres könyvtára (Bibliotheca Corviniana) a legkiválóbbak közé tartozott.






 HA TETSZETT A BLOGG AKKOR OZD 
MEG!!!!!!!!!




KÖVES TWITTEREN:ricsipédia004
JELÖLJ FACEBOOKON:ricsi pédia.

 http://ricsike004.blogspot.hu/2015/12/a-vilag-leghoszabb-szavai.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2015/12/vicces-nevek-1.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2015/12/karacsonyi-etelek.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2015/12/felelmetes-ijeszto-tortenetek-mariska.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/dancso-peter_42.html
 http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/vicces-kepek.html
 http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/iskolai-menza.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/zene-az-elet.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/zene-az-elet.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/zene-az-elet.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/10legjobb-okos-telefon.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/5legjobb-film.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/leteznek-ufo-k.html

TOVÁBBI BLOGGOK MEGTEKINTHETŐ







 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése